Geam termopan

Geamul termoizolant sau termopan după denumirea tradițională ori IGU (insulated glazing unit) în limbaj de specialitate, repezintă un ansamblu de două sau mai multe foi de geam distanțate și sigilate între ele. Acesta combinație a fost concepută pentru a asigura un grad sporit de izolație fonică și termică.

Pentru accentuarea fenomenului de izolare termică și fonică, la geamurile termopan foile de geam sunt tratate în prealabil cu un strat de aluminiu (low-emission, Low-E) iar suplimentar între foile de geam se introduce un gaz inert de regulă argon sau azot. Introducerea acestui gaz este eficientă cca 1-2 ani întrucat după această perioadă gazul se degradează sub influența factorilor de mediu.

Tot pentru o izolare mai bună se pot realiza geamuri termopan cu mai mult de două foi de sticlă sau cu un tratament pe ambele parți ale foilor de geam (Dublu protect – două foi de geam cu toate cele patru fețe tratate). Cu toate acestea, în urma studiilor efectuate, s-a constat că cea mai mare eficiență din punct de vedere al ruperii termice este dată de spațiul dintre foile de sticlă și mai puțin de aceste tratamente.

Izolația și confortul nu sunt însa totul. Pentru un design aparte al ferestrelor și ușilor, geamul termoizolant se poate realiza din două foi de sticlă sablate integral, cu modele (ornamentale), supuse procesului de electroliză cu bronz pentru geam reflexiv sau pur si simplu colorate.